Φίλοι μου....
Αυτό είναι ένα ανεξάρτητο ιστολόγιο
που δεν διεκδικεί δάφνες αποκλειστικής, έγκαιρης και σφαιρικής ενημέρωσης.
Είναι μια προσπάθεια πληροφόρησης και προβληματισμού με καλές προθέσεις,
αποτελώντας παράλληλα μια πρόταση αντίστασης και διαφυγής από την μοίρα που μας ετοιμάζουν.......
Β. ΡΑΦΤΟΠΟΥΛΟΣ

ο καιρός, σήμερα...

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Σενάρια Κύπρου για την Ελλάδα επαναφέρει ο Γ. Ντάισελμπλουμ

Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επανάληψης του σεναρίου της Κύπρου με κούρεμα καταθέσεων | REUTERS

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει πολιτική διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ «απειλεί» με το «μοντέλου Κύπρου» σε περίπτωση που η ελληνική πλευρά δεν εκπληρώσει τα αιτήματα της ΕΕ τον Ιούλιο.
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών αφού αναφέρει πως η διατήρηση της Ελλάδας στην ευρωζώνη και η ενίσχυση της νομισματικής ένωσης είναι ο βασικός στόχος του αποκαλύπτει πως η επεξεργασία πιθανών σεναρίων για τις προβληματικές χώρες λίγο πολύ έχει ολοκληρωθεί.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ σε δηλώσεις που φέρεται να έκανε στο ολλανδικό δίκτυο BNR άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επανάληψης του σεναρίου της Κύπρου με κούρεμα καταθέσεων, αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Ε.Ε..
«Σκεφτείτε την Κύπρο» δήλωσε «οι τράπεζες εκεί περιόρισαν τις αναλήψεις καταθέσεων για ένα διάστημα, στις εισροές και εκροές κεφαλαίων επιβλήθηκαν πολυάριθμοι όροι, και έτσι όλα τα είδη σεναρίων είναι ακόμη δυνατά» επισήμανε.
Ο ευρωπαίος αξιωματούχος πρόσθεσε επίσης πως κύριο μέλημά του είναι «να κρατήσουμε την Ελλάδα σε τροχιά. Η ανάκαμψή της πήγαινε αρκετά καλά, αλλά λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας θα υπάρξουν καθυστερήσεις. Η πολιτική μου δέσμευση είναι να κρατήσω ανέπαφη την ευρωζώνη και να την ενισχύσω και εκεί είναι που επικεντρώνομαι».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο κ. Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε πως «οι πιο αυστηρές περικοπές στην ελληνική οικονομία αποτελούν ήδη παρελθόν. Υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα, συνεπώς μπορούν να αρχίσουν να πληρώνουν το χρέος τους. Το σημαντικό ζήτημα είναι ο προϋπολογισμός να διατηρηθεί σε μία γραμμή και να μην τον αφήσουν να εκτροχιαστεί».
Τέλος, σε ότι αφορά τη χώρα μας σημείωσε πως η προσέλκυση απευθείας ξένων επενδύσεων και η τακτοποίηση του φορολογικού συστήματος παραμένει μία πολύ σημαντική ευθύνη.
Απάντηση σε αυστηρό τόνο από το Μαξίμου στον Γ. Ντάισελμπλουμ
«Θα ήταν χρήσιμο για όλους ο κ. Ντάισελμπλουμ να σεβαστεί τη θεσμική του θέση στην Ευρωζώνη. Δεν αντιλαμβανόμαστε εύκολα τους λόγους που τον ωθούν να κάνει δηλώσεις που δεν ταιριάζουν στο ρόλο που του έχει ανατεθεί. Όλα τα υπόλοιπα είναι σενάρια φαντασίας.
Θεωρούμε περιττό να του υπενθυμίσουμε ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζεται», σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε εδω: