Φίλοι μου....
Αυτό είναι ένα ανεξάρτητο ιστολόγιο
που δεν διεκδικεί δάφνες αποκλειστικής, έγκαιρης και σφαιρικής ενημέρωσης.
Είναι μια προσπάθεια πληροφόρησης και προβληματισμού με καλές προθέσεις,
αποτελώντας παράλληλα μια πρόταση αντίστασης και διαφυγής από την μοίρα που μας ετοιμάζουν.......
Β. ΡΑΦΤΟΠΟΥΛΟΣ

ο καιρός, σήμερα...

Ο τόπος μου

Ραφήνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ραφήνα
Πόλη
Αεροφωτογραφία της Ραφήνας
Ραφήνα στον χάρτη: Ελλάδα
Ραφήνα
ΧώραFlag of Greece.svg Ελλάδα
Γεωγραφικό διαμέρισμαΣτερεά Ελλάδα
ΠεριφέρειαΑττικής
Διοίκηση
 • Δήμαρχοςβλ. Δήμος Ραφήνας - Πικερμίου
Υψόμετρομ
Πληθυσμός10.701(2001)
Ταχυδρομικός κώδικας19009
Τηλεφωνικός κωδικός22940
Η Ραφήνα είναι το λιμάνι των Μεσογείων, στις ακτές της Ανατολικής Αττικής. Καλύπτει έκταση 19.000 στρεμμάτων και ο πληθυσμός της ανέρχεται στους 10.701 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Απέχει από την Αθήνα περίπου 25 χλμ.

Διοικητικές μεταβολές

Το 1929 συστάθηκε για πρώτη φορά η κοινότητα Ραφήνας, ενώ από το 1994 η Ραφήνα αποτέλεσε Δήμο του Νομού Αττικής με πρώτο δήμαρχο τον Α. Κεχαγιόγλου. Με το σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης Καλλικράτης, ενώθηκε με την κοινότητα Πικερμίου στον ενιαίο δήμο Ραφήνας - Πικερμίου. Πρώτος δήμαρχος της καλλικρατικής Ραφήνας είναι ο Γιώργος Χριστόπουλος.

Ιστορία

Πρόκειται για έναν ιστορικό δήμο, ο οποίος κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια. Έχουν βρεθεί σε ανασκαφές ορθογώνια σπίτια της προϊστορικής εποχής, καθώς και εγκαταστάσεις κατεργασίας χαλκού. Η Ραφήνα ήταν ένας από τους 100 Δήμους των Αθηνών που όρισε ο Κλεισθένης, με το όνομα «Αραφήν». Αυτό το όνομα το πήρε από τον πρώτο της κυβερνήτη, τον Αραφήνα, ο οποίος ήταν ένας από τους 100 ήρωες της Αττικής. Ανασκαφές στην περιοχή βρήκαν επίσης στοιχεία από την Ρωμαϊκή περίοδο (οικοδομήματα, ρωμαϊκό λουτρό, αγάλματα).
Κατά τη μικρασιατική καταστροφή του 1922 ήρθαν στη Ραφήνα πολλοί κάτοικοι της Τρίγλιας της Μικράς Ασίας, οι περισσότεροι με πλοία του Τριγλιανού εφοπλιστή Φίλιππου Καβουνίδη. Αυτοί εγκαταστάθηκαν στη Ραφήνα και συγκρότησαν προσφυγικό οικισμό με το όνομα «Νέα Τρίγλια», που όμως δεν επικράτησε. Υπάρχει όμως ένα σπίτι-μουσείο το οποίο διατηρείται από τότε που ήρθαν λόγω της καταστροφής της Σμύρνης. Ανήκε σε μια οικογένεια που είχε έρθει και εγκατασταθεί στη Ραφήνα μετά την καταστροφή και είναι το μοναδικό που έχει σωθεί μέχρι σήμερα από εκείνη την εποχή. Το μουσείο επίσης περιλαμβάνει και όλα τα έπιπλα και τον εξοπλισμό της οικογένειας που το κατοικούσε.

Σήμερα


χάρτης μεσογείων αττικής
Σήμερα η Ραφήνα αποτελεί ουσιαστικά προάστιο της Αθήνας, χάρη στην Αττική Οδό που βελτίωσε την πρόσβαση από το κέντρο της πόλης. Τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη, καθώς ολοένα και περισσότερες ακτοπλοϊκές γραμμές επιλέγουν το λιμάνι της.

Εκπαίδευση, πολιτισμός και αθλητισμός

Η δημοτική ενότητα Ραφήνας διαθέτει τρία δημοτικά σχολεία, τρία νηπιαγωγεία, έναν βρεφονηπιακό σταθμό,ένα δημόσιο παιδικό σταθμό,δυο ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, ένα γυμνάσιο και ένα λύκειο. Η Ραφήνα διαθέτει επίσης δύο ποδοσφαιρικές ομάδες, μία ομάδα μπάσκετ, μία ομάδα βόλει (ΔΑΣ ΑΡΑΦΗΝ) και μια ομάδα ποδοσφαίρου στην άμμο (beach soccer). Μάλιστα στην Ραφήνα διοργανώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά μια από τις φάσεις του πανελληνίου πρωταθλήματος. Στην πόλη λειτουργεί πνευματικό κέντρο και δανειστική βιβλιοθήκη.

Σωματεία που δραστηριοποιούνται στην πόλη

Η Τριγλία Ραφήνας είναι ερασιτεχνικό ποδοσφαιρικό σωματείο που εδρεύει στη Ραφήνα. Ιδρύθηκε το 1932 από την ένωση μικρών ανεπίσημων νεανικών ομάδων. Από τη περίοδο 2010-2011 αγωνίζεται στον 9ο όμιλο της Δ' Εθνικής.
Θύελλα Ραφήνας
Θύελλα Διαστάυρωσης Ραφήνας
Σύντομο όνομαΘύελλα Ραφήνας
Ίδρυση1957
ΓήπεδοΔημοτικό Στάδιο Ραφήνας, Ραφήνα
(χωρητικότητα: 1000 καθήμενοι θέσεις)
ΠρόεδροςΧαράλαμπος Μπήλιος
ΠροπονητήςΒλάσης Χατζηαναστασίου
ΠρωτάθλημαΑ' ΕΠΣΑΝΑ
ΙστοσελίδαΘύελλα Ραφήνας-Η επίσημη ιστοσελίδα
Η Θύελλα Διασταύρωσης Ραφήνας είναι ένα ερασιτεχνικό ποδοσφαιρικό σωματείο που την χρονιά 2013-14 αγωνίζεται στην Γ' Εθνική. Ιδρύθηκε το 1957 στην Ραφήνα από τους εκεί εργαζόμενους λιγνυτωρύχους, χρώματά της είναι το πράσινο και το λευκό και σαν έδρα της ο σύλλογος χρησιμοποιεί Δημοτικό Στάδιο Ραφήνας χωρητικότητας 1000 ατόμων. Έως το 1979 η ομάδα αγωνιζόταν χωρίς να έχει ενταχθεί σε κάποιο πρωτάθλημα. Το 1980 η ομάδα έλαβε για πρώτη φορά μέρος στο πρωτάθλημα της ΕΠΣ Αθηνών. Προπονητής της ομάδας είναι ο Βλάσης Χατζηαναστασίου ο οποίος βρισκόταν στον σύλλογο από το 2003 εργαζόμενος στα τμήματα υποδομών του συλλόγου

Συνοικίες και Όμοροι Δήμοι

Φιλικές σχέσεις με άλλες πόλεις

Η Ραφήνα διατηρεί φιλικούς δεσμούς με την Νέα Τριγλία Χαλκιδικής. Μια επίσης προσφυγική πόλη με την οποία είχαν,αρχικά,το ίδιο όνομα ,"Νέα Τριγλία", πρωτού επικρατήσει το σημερινό όνομα της Ραφήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε εδω: