Φίλοι μου....
Αυτό είναι ένα ανεξάρτητο ιστολόγιο
που δεν διεκδικεί δάφνες αποκλειστικής, έγκαιρης και σφαιρικής ενημέρωσης.
Είναι μια προσπάθεια πληροφόρησης και προβληματισμού με καλές προθέσεις,
αποτελώντας παράλληλα μια πρόταση αντίστασης και διαφυγής από την μοίρα που μας ετοιμάζουν.......
Β. ΡΑΦΤΟΠΟΥΛΟΣ

ο καιρός, σήμερα...

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Τι άλλο κρύβει ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη;


Φαίνεται ότι η ανασκαφική διαδρομή στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης, όπου και ο περιβόητος πλέον τάφος με τον «άγνωστο σκελετό» έχει ακόμη πολύ δρόμο!.. Η σημερινή παρουσίαση των αρχαιολογικών ευρημάτων και οι απαντήσεις που έδωσαν οι υπεύθυνοι, με πρώτη την διάσημη πλέον αρχαιολόγο κ. ΚατερίναΠεριστέρη, έλυσε πολλές απορίες και ενίσχυσε κάποιες άλλες!.. Διαβάστε το κείμενο, που ακολουθεί!.

ΕΓΙΝΕ πλέον με τον πιο επίσημο τρόπο η πολυαναμενόμενη παρουσίαση των ανασκαφικών ερευνών στον περιβόητο τάφο της Αμφίπολης. Μια παρουσίαση που κράτησε περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος των ανθρώπων, που είχαν κατακλύσει το όντως κατάμεστο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού κ. Κώστα Τασούλα.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο αρχαιολόγος κ. Bασίλειος Λαμπρινουδάκης χαρακτήρισε το μνημείο της Aμφίπολης «λαμπρή ψηφίδα στην ιστορία της Eλλάδας», ενώ στη συνέχεια, ο καθηγητής κ. Nικόλαος Σταμπολίδης σημείωσε ότι με την εκδήλωση αυτή ξεκινά ο επιστημονικός διάλογος για το θέμα. Κατόπιν ο λόγος δόθηκε στην αρχαιολόγο και υπεύθυνη των ανασκαφών κ. Kατερίνα Περιστέρη, για να παρουσιάσει διάφορα στοιχεία από τις ανασκαφές στον τύμβο Καστά, αρχής γινομένης από το 2012 και όπως εξελίχθηκαν αυτές μέχρι το 2014.
«Ξεκινήσαμε το 2012 μια μικρή ομάδα με πολύ μεράκι και όρεξη για να δούμε τι συμβαίνει στον λόφο μυστήριο. Ήταν αφημένος για χρόνια, δεν πίστευαν πως είχε να δώσει άλλα πράγματα. Αυτό ήταν ένα έναυσμα για να δούμε τι πραγματικά γίνεται. Οι κάτοικοι μιλούσαν για τον «Τάφο της Βασίλισσας». Σκεφτείτε όμως ότι πάντα κάτι έχουν να πουν όσα ακούγονται σε έναν τόπο. Ελπίζαμε να οριοθετήσουμε τον τύμβο γιατί δεν ήταν στρογγυλός μετά από όλα αυτά τα χρόνια και τις ανασκαφές», είπε η κ. Περιστέρη η οποία στη συνέχεια έδωσε λεπτομερείς πληροφορίες για τα ευρήματα, τονίζοντας πως «το πιο δύσκολο κομμάτι τώρα αρχίζει» (!). Κι όχι μόνον!..
Η επικεφαλής των ανασκαφών ανέφερε πως στον χώρο της Αμφίπολης οργίαζε η αρχαιοκαπηλία, ενώ αρχικά ο περίβολος μπροστά από τα σκαλοπάτια ήταν ανοιχτός και μετά τον έκλεισαν. «Άρα ο τύμβος ήταν κάποτε επισκέψιμος», δήλωσε, ενώ ο γνωστός αρχιτέκτονας κ. Mιχάλης Λεφαντζής ανέφερε πως χίλια και πλέον μέλη από τη βάση του λέοντος και τον περίβολο εντοπίσθηκαν το 1916 διάσπαρτα στο χώρο. Ανάμεσά τους 11 κομμάτια του γλυπτού του λέοντος σε φράγματα. Έμειναν εκεί μετά από αποτυχημένη προσπάθεια Βρετανών να τα μεταφέρουν στη χώρα τους (!).
Αναφερόμενη στις περιπτώσεις βανδαλισμών και τυμβωρυχίας, η κα Περιστέρη αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο ζήτημα του προσώπου της δεξιάς Καρυάτιδας, που έχει καταστραφεί. Η επικεφαλής της ανασκαφής παρουσίασε φωτογραφία από μια μαρμάρινη δοκό του επιστυλίου που βρέθηκε στο έδαφος του τάφου. Η δοκός αυτή του επιστυλίου, αυτό που βρισκόταν πάνω από τις Καρυάτιδες, πέφτοντας, κατάστρεψε το κεφάλι της μίας οδηγώντας έτσι την ανασκαφική ομάδα στο συμπέρασμα ότι η εκδοχή περί βανδαλισμού του συγκεκριμένου αγάλματος αποκλείεται.
Στις ερωτήσεις αναφορικά με την ταυτότητα του νεκρού η κ. Περιστέρη δήλωσε:«Υπάρχουν μαρτυρίες από το παρελθόν ότι υπήρχε η πρόθεση του Μεγάλου Αλεξάνδρου για την δημιουργία ενός μεγάλου μνημείου. Η Αμφίπολη ήταν ένα πολύ σημαντικό κέντρο (...) Μέσα στον τύμβο υπήρχε μια σημαντική προσωπικότητα αλλιώς δεν θα έστηναν το λιοντάρι στην κορυφή».
Σχολιάζοντας μάλιστα παλιότερη δήλωσή της πως στην Αμφίπολη είναι θαμμένος Μακεδόνας στρατηγός, τόνισε: «Με ένα λιοντάρι στην κορυφή και ένα τέτοιο τεράστιο μνημείο θα μπορούσε να είναι στρατηγός είχα πει όταν με είχατε ρωτήσει παλιότερα. Όταν βρέθηκε ο σκελετός δεν θα μπορούσε ποτέ ένας αρχαιολόγος να πει αν είναι άνδρας ή γυναίκα. Βρέθηκε σε άσχημη κατάσταση. Εγώ μιλώ με βάση το ίδιο το μνημείο. Είπα ότι όταν υπάρχει ένα λιοντάρι στην κορυφή θα μπορούσε να είναι στρατηγός. Δεν απαντώ σε θεωρίες συνωμοσίας ότι εκεί είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος», απάντησε η κ. Περιστέρη ενώ όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να είναι θαμμένος στον τάφο κάποιος από τη βασιλική οικογένεια των Τημενιδών απάντησε πως «δεν συζητάμε ονόματα».
Αν και αρχικά η κ. Περιστέρη αρνούνταν να δώσει φωτογραφίες του σκελετού, αυτό έγινε τελικά κατόπιν πιέσεων των δημοσιογράφων και η διάσημη αρχαιολόγος έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες του σκελετού, διευκρινίζοντας πως αυτός ήταν πειραγμένος από τυμβωρύχους. Μάλιστα στο σημείο αυτό παρενέβη η αρχαιολόγος κ. Λίνα Μενδώνη η οποία είπε: «Επειδή έχω εκνευριστεί και με τις ερωτήσεις αλλά και με τις απαντήσεις...». Σύμφωνα με τα λεγόμενα της κυρίας Μενδώνη, ο σκελετός εντοπίστηκε «διαταραγμένος και αποσπασμένος». Βρέθηκε κρανίο σε απόσταση από το ταφικό όρυγμα. Η κάτω γνάθος ήταν εκτός ορύγματος. Επίσης, βρέθηκαν πλευρά, πόδια και άκρα, περίπου δηλαδή το 80% του σκελετού και η λεκάνη ήταν σε τόσο αποσπασματική κατάσταση ώστε να μη μπορεί να αναγνωριστεί το φύλο του νεκρού.
Η ομάδα ανθρωπολόγων που θα ασχοληθεί με τον σκελετό, δεν έχει ακόμα αποφασισθεί, είπε η κ. Περιστέρη. Όσο για τη γεωφυσική διασκόπηση, εκτιμάται ότι θα υπάρχουν αποτελέσματα σε δυο με τρεις μήνες. Να σημειώσουμε ακόμη ότι η κ. Περιστέρη απάντησε αινιγματικά στην ερώτηση αν ήταν μόνο ένας ο νεκρός της Αμφίπολης. Είπε «αυτόν βρήκαμε», ενώ ερωτώμενη αν ο νεκρός είναι μέλος της οικογένειας του Μεγάλου Αλεξάνδρου και είπε πως τίποτα δεν αποκλείεται και δεν μπορεί κανείς να πει τίποτα με σιγουριά.
Κλείνοντας μη λησμονήσουμε να επισημάνουμε τρεις σημαντικές αναφορές από την παρουσίαση:
1. Ο κ. Μιχάλης Λεφατζής είπε κάτι το εκπληκτικό, ότι κάτοικοι της περιοχής (της Αμφίπολης), προφανώς, επιστρέφουν κομμάτια από τον περίβολο, τα οποία κρατούσαν στα σπίτι τους, κρυφά! «Ξαφνικά αυξάνεται ο αριθμός των αρχαιολογικών ευρημάτων, ως δια μαγείας», ανέφερε ο κος Λεφαντζής!
2. Κάποιοι, στην προσπάθειά τους να αλιεύσουν στοιχεία εις βάρος του χριστιανισμού, έθεσαν σχετικό ερώτημα στους παρουσιαστές των ευρημάτων, για να λάβουν την πλέον αποστομωτική απάντηση, ότι α) οι Ρωμαίοι έκαναν καταστροφές στο μνημείο και β) ότι οι φανατικοί χριστιανοί είχαν πολύ μικρή επαφή με το μνημείο!!
3. O κ. Λεφαντζής διαμαρτυρήθηκε, λέγοντας ότι «μας έχετε τρελάνει με τα διάφορα σενάρια», απευθυνόμενος σε δημοσιογράφο που έκανε ερώτηση σχετικά με το Δεινοκράτη, τον μεγάλο αρχαίο αρχιτέκτονα. Σημείωσε δε, ότι ο Δεινοκράτης δεν σχετίζεται με τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το εάν ήταν ο Δεινοκράτης εκείνος που σχεδίασε τον Τύμβο Καστά είναι μια διαφορετική υπόθεση!
Πηγή :http://www.sakketosaggelos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε εδω: