Φίλοι μου....
Αυτό είναι ένα ανεξάρτητο ιστολόγιο
που δεν διεκδικεί δάφνες αποκλειστικής, έγκαιρης και σφαιρικής ενημέρωσης.
Είναι μια προσπάθεια πληροφόρησης και προβληματισμού με καλές προθέσεις,
αποτελώντας παράλληλα μια πρόταση αντίστασης και διαφυγής από την μοίρα που μας ετοιμάζουν.......
Β. ΡΑΦΤΟΠΟΥΛΟΣ

ο καιρός, σήμερα...

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Εφυγε από τη ζωή, ο σκηνοθέτης Κώστας Κουτσομύτης


Ο βραβευμένος σκηνοθέτης της μικρής οθόνης, Κώστας Κουτσομύτης, έφυγε σήμερα από τη ζωή, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Σισμανόγλειο όπου νοσηλευόταν καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.
Ο Κώστας Κουτσομύτης γεννήθηκε  στις 20 Σεπτεμβρίου του 1938 στα Γρεβενά Μακεδονίας και σπούδασε κινηματογράφο στην Ανώτατη Σχολή Κινηματογράφου της Βιέννης. Το 1965 γυρίζει την πρώτη του ταινία μικρού μήκους, «Το δωμάτιο». Το 1966 γράφει σε συνεργασία με τον Βασίλη Βασιλικό το σενάριο «Θύματα Ειρήνης» βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του συγγραφέα.
Επιστρέφοντας στη Ελλάδα, ο Κουτσομύτης εργάζεται ως βοηθός σκηνοθέτης στην εταιρεία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, Finos Film.
Στη συνέχεια συνεργάζεται με διάφορους παραγωγούς και σκηνοθετεί για την ελληνική τηλεόραση αρκετές τηλεοπτικές σειρές, μεταφέροντας στην οθόνη τα πιο γνωστά έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας: «Εκείνος κι εκείνος» του Κώστα Μουρσελά, «Τερέζα Βάρμα ντα Κόστα» του Γρηγόρη Ξενόπουλου, «Καπνισμένος Ουρανός» του Κώστα Κοτζιά, «Κατάδικος» του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, η «Εκτέλεση» του Φρέντυ Γερμανού, «Πρόβα νυφικού» της Ντόρας Γιαννακοπούλου, «Η αγάπη άργησε μια μέρα» της Λιλής Ζωγράφου, τα «Ματωμένα χώματα» της Διδώς Σωτηρίου κ.ά. Το 1987 γυρίζει την ταινία μεγάλου μήκους «Ο Κλοιός», η οποία βραβεύεται στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.
Μεταξύ άλλων, ο αγαπημένος σε πολλούς σκηνοθέτης έγινε γνωστός για την επιτυχημένη μεταφορά των έργων της νεοελληνικής λογοτεχνίας «Κίτρινος φάκελος», «Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά» στη μικρή οθόνη.
Τα θλίψη του για το θάνατο του διακεκριμένου σκηνοθέτη εξέφρασε στην ακόλουθη δήλωσή του και ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς: «Εκφράζω τα θερμά συλλυπητήρια μου για την απώλεια του Κώστα Κουτσομύτη, που άφησε τη σκηνοθετική του σφραγίδα στην ελληνική τηλεόραση. Η ποιότητα των έργου του, όπως αυτή αποτυπώθηκε ενδεικτικά στα “Βαμμένα κόκκινα μαλλιά”, “Εκείνος και εκείνος”, “Ματωμένα χώματα” και “Τα παιδιά της Νιόβης”, αποτελεί ορόσημο στη σύγχρονη ελληνική τηλεοπτική παραγωγή».

Αναλυτικά τα βραβεία που είχε αποσπάσει ο σπουδαίος σκηνοθέτης: 

Το 1992 κερδίζει το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Τηλεοπτικών Παραγωγών για τη σειρά " Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά".Η σειρά κέρδισε οκτώ βραβεία.

Το 1998 κερδίζει το βραβείο σκηνοθεσίας στα Τηλεοπτικά Βραβεία “Πρόσωπα” για τη σειρά " Η αγάπη άργησε μια μέρα''.  Η σειρά ''σάρωσε" με έντεκα βραβεία.

Το 2000 η σειρά "Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες" κερδίζει συνολικά τρία βραβεία στα Τηλεοπτικά Βραβεία “Πρόσωπα”.

Το 2005 κερδίζει το βραβεία σκηνοθεσίας και σεναρίου στα Τηλεοπτικά Βραβεία “Πρόσωπα” για τη σειρά "Τα παιδιά της Νιόβης". Η σειρά απέσπασε  συνολικά πέντε βραβεία.

Το 2006 η σειρά ''Οι μάγισσες της Σμύρνης" κερδίζει συνολικά τέσσερα βραβεία στα Τηλεοπτικά Βραβεία “Πρόσωπα”.

Το 1987 γυρίζει την ταινία μεγάλου μήκους “Ο κλοιός”, η οποία πέρνει μέρος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης όπου αποσπά και τα ακόλουθα βραβεία: Βραβείο καλύτερου σεναρίου Βραβείο καλύτερου ήχου Ειδικό βραβείο ερμηνείας για τους έξι νέους πρωταγωνιστές και το Εθνικό βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε εδω: